Cissi Wallin

Cecilia ”Cissi” Wallin föddes den 12 mars 1985 i Uddevalla i Västra Götalands län. Hon långfilmsdebuterade i Ulf Malmros film ”Tjenare Kungen” 2005 med rollen som Millan. Cissi Wallin har gjort en mängd olika saker och är en riktig mångsysslare. Bland annat har hon utöver skådespeleriet sysslat med olika former av journalistik och media, såsom att blogga, skriva krönikor, jobba med både podradio och pratradio. Det senare genom den numera nedlagda radiokanalen Radio1. Radio1 fick motta skarp kritik för den mansdominans som rådde från början, då man helt saknade kvinnliga programledare. Efter att Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård tackat nej till uppdraget blev Cissi Wallin kanalen första kvinnliga programledare.

Cissi Wallin tror på en inkluderande feminism

Cissi Wallin och feminismen

Cissi Wallin är uttalad feminist och en livlig debattör inom området. Hon har vid ett flertal tillfällen hamnat i blåsväder både inom feministiska och så kallade antifeministiska kretsar, det eftersom hon yttrat sig på ett sätt som inte varit uppskattat. Bland annat har hon talat om hur aggressiva feminister, som mer eller mindre skämtsamt talar om manshat, förstör för vettiga feminister. Efter en krönika med titeln ”Dylan-män, släpp guran och lär er slicka istället” mottog Wallin sexuella trakasserier via en Youtube-video av en man som kallade sig för Tobbe. I ett inlägg på Twitter tog hon tydligt avstånd från detta och konstaterade att det skulle polisanmälas.

Cissi Wallin har som sagt även varit i blåsväder med andra feminister. Hon är numera nära vän med Natashja Psomas Blomberg som driver en av Sveriges största bloggar, ”Lady Dahmer”. Under namnet Lady Dahmer är Psomas Blomberg känd som feminist och kroppsaktivist genom sin blogg och sitt aktiva deltagande och debatterande i diverse sociala medier. Wallin och Psomas Blomberg började som goda vänner och samarbetade kring diverse projekt, något som dock rann ut i sanden på grund av meningsskiljaktigheter. De har senare kunnat försonas och är åter goda vänner, trots olika syn på bland annat barnuppfostran och även vissa feministiska frågor.

Millan i ”Tjenare Kungen”

Genom Ulf Malmros film ”Tjenare Kungen” från 2005 fick Cissi Wallin sitt genombrott som skådespelare. I filmen spelade hon det rödhåriga yrvädret Millan, som tillsammans med Abra (Josefine Neldén) startar ett punkband vid namn Tjenare Kungen. De är helt inställda på att ro i land ett skivkontrakt och få ut en singel till jul. Förutom Kjell Bergqvist som karaktären Lundström på korvfabriken Abra jobbar på, ser vi även Joel Kinnaman som Dickan i en av sina första filmroller. Joel Kinnaman har senare bland annat medverkat i flera svenska filmserier, så som ”Arn”, ”Johan Falk” och ”Snabba Cash”. Han medverkade också i superhjältefilmen ”Suicide Squad” från 2016.

Filmen ”Tjenare Kungen” baseras på boken ”Lucia i Svart” av författaren Britta Svensson, som även arbetar som krönikör och föreläsare. ”Lucia i Svart” var hennes debut som författare och kom 2001. Utöver filmen ”Tjenare Kungen” har Cissi Wallin också en roll i ”Sommaren med Göran” från 2009, där huvudroll och manus är signerat Peter Magnusson, känd från bland annat TV4s ”Hey Baberiba”. Även regissören Staffan Lindberg och birollsinnehavarna Christine Meltzer och David Hellenius är tidigare kollegor med Magnusson från ”Hey Baberiba”.

Avstånd från manshat

Cissi Wallin har vid ett flertal tillfällen tagit avstånd från manshat och också tydligt arbetat för en mer inkluderande feminism. Det finns en annan gren inom den svenska feminismen som snarare ser manshat som ett symtom och en naturlig reaktion på patriarkala strukturer. Cissi Wallin ser dock ett behov av att bedriva feminism genom frizoner för icke-män, där man försöker stärka varandra och jobba för att stötta varandra. Samtidigt har hon bland annat skrivit i en krönika att det emellanåt är svårt att inte övergå i manshat när många män i grupp bland annat väljer att misstro kvinnor som stiger fram och berättar om sexuellt ofredande eller andra kränkande situationer de utsatts för.