Thomas Mattsson

Thomas Mattsson värvades av Expressen redan som tonåring, efter en kaxig löpsedelskupp i hemstaden Enköping. Han har jobbat på flera ställen i mediebranschen men alltid återkommit till Expressen, där han år 2009 blev chefredaktör. Thomas Mattsson har blivit känd för sina kontroversiella beslut inom publicering och ett av dessa har till och med lett till att han dömdes för vapenbrott. Hans oräddhet har dock tagit mediebranschen framåt, vilket varit nödvändigt för att nödvändigt för att konkurrera med nättidningarna. I och med starten av podcasten Mattsson & Helin (ihop med chefredaktören Jan Helin på konkurrenten Aftonbladet) begravdes en mångårig tradition av fiendskap mellan kvällstidningarnas chefredaktörer. Mattsson utnämndes år 2013 till årets branschpersonlighet för tredje gången.

Thomas Mattsson – i tidningsbranschen 25 år

Thomas Mattsson: från Enköpingsposten till Expressen

Thomas Mattsson är chefredaktör på Expressen sedan 2009. Journalistkarriären började han redan som tonåring, då han fick jobb på Enköpingsposten. 19-åringen jobbade natt då kriget mellan Irak och USA bröt ut, år 1990. Det var för sent att få med någonting i tidningen, som redan gått till tryck, så Thomas fick använda sin fantasi. Han lyckades få tag i en persondator (något som inte var självklart vid denna tid) och layoutade löpsedlar och väggtidningar. När enköpingsborna gick upp för att gå till jobbet såg de nyheten överallt i stan. Ryktet om den finurlige och ambitiöse unga mannen spred sig till Expressen som värvade honom.

På Expressen visade Thomas Mattsson snabbt att han hade ambitioner. Han var flitig och jobbade ofta dubbla skift. Han jobbade dock bara på ett vikariat och fick sluta när detta löpte ut. 1994-1998 var han tillbaka på Expressen igen, därefter provade han på olika uppgifter inom mediebranschen. Bland annat var han år 2000 med och startade upp tidningen Stockholm News med medieföretaget OTW. Men efter bara ett år på tidningen lockades Thomas tillbaka till Expressen igen och då tog karriären fart på riktigt. Han fick snabbt prova på rollerna nyhetschef, editionschef och redaktionschef. År 2005 blev han chefredaktör för Expressen.se och 2009 fick han den prestigefyllda titeln chefredaktör för Expressen.

Kaxig framtoning och kontroversiella beslut

Thomas Mattsson har en orädd och något kaxig framtoning när det gäller publicistiska beslut. Han är gärna den som testar gränserna. År 2001 gick en löpsedel i tryck med texten: ”Gudrun Schyman spelar in erotisk film med exman: Man ska bli kåt.”. Bakgrunden var en dokumentärfilm om samliv som byggde på samtal och citatet kom inte från Gudrun själv. Fackklubben på Expressen krävde att Thomas skulle avgå som editionschef och Gudrun drog Expressen inför rätta. Fallet gick igenom flera instanser innan domen slutligen föll: förtal. Det är ytterst ovanligt att löpsedlar fälls i Högsta domstolen, men så skedde i detta fall.

Expressen granskade vapenmarknaden i Sverige 2010. För att visa hur lätt det är att få tag i ett vapen i Malmö, köpte Expressen en insmugglad pistol och överlämnade direkt till polisen. Det ledde inte bara till en diskussion om hur undersökande journalistisk får bedrivas, utan även till ett åtal för vapenbrott. Det slutade med fällande dom där reportern Diamant Salihu, nyhetschefen Andreas Johansson och chefredaktören Thomas Mattsson alla dömdes till villkorlig dom och dagsböter. Domen lindrades 2015 av Högsta domstolen och den villkorliga domen ströks.

En hyllad bråkstake

Även om Thomas Mattsson ses som något av en bråkstake, är han en hyllad bråkstake. 2013 blev han utsedd till Årets branschpersonlighet, det var då tredje gången han fick ta emot priset. Motiveringen löd delvis att ”han vågar ta icke-konventionella beslut och bangar aldrig en debatt”. Det gäller publicistiska frågor men också annat inom tidningsvärlden. Det har varit mer eller mindre standard att Aftonbladets och Expressens chefredaktörer ska vara som hund och katt – men Thomas Mattsson tog en annan väg och valde att började samarbeta. Tillsammans med Aftonbladets chefredaktör Jan Helin startade han 2013 podcasten Mattsson & Helin som höll igång ända till 2015, då Jan Helin slutade på Aftonbladet. På utdelningen av Stora journalistpriset 2016 återförenades de i en live-podcast.